Beste clublid

Tijdens je lessenpakket kan je reeds vrij en onbeperkt gebruik maken van alle oefenfaciliteiten en accomodaties van onze club en golfclubs worden gratis ter beschikking gesteld.
Het uiteindelijk doel van iedere beginnende golfer is echter het behalen van een golfvaardigheidsbewijs, zodat je een volwaardige golfer wordt en aldus wereldwijd op de verschillende golfbanen kunt gaan golfen.
De verschillende proeven kan je stapsgewijs afleggen in de volgende volgorde. Onze pro’s, captain, vice-captains en clubdirecteur Jozef Leybaert helpen je graag hierbij. 1. Golfregels en etiquette
 2. Theoretische proef
 3. Technische proef
 4. Lidmaatschap van Krokkebaas
 5. Baantest
 6. Volwaardig lid van Krokkebaas
 7. Handicap 36

Golfregels en etiquette

Op regelmatige tijdstippen organiseert onze captain een informatie-avondsessie over de golfregels en de golfetiquette. Dit is de beste manier om je voor te bereiden op de theoretische proef die je moet afleggen over veiligheid, elementaire beleefdheid en eerbied voor de natuur en de spelregels van de golfsport. Weet dat deze golfregels over de hele wereld dezelfde zijn en overal worden toegepast.

Rules & Etiquette

Theoretische proef

De proef bestaat uit een “open boek” multiple choice vragenlijst met 30 vragen. Een score van minimum 24 op 30 is vereist om te mogen deelnemen aan de baantest.
De beste voorbereiding is het volgen van de infovergadering betreffende de golfregels en etiquette die om de 6 weken op de club wordt georganiseerd.
Je kan je nadien verder voorbereiden door de vragenlijsten met meerkeuze vragen in te oefenen, die te vinden zijn op

http://www.golfbelgium.info


Onder de rubriek "Ontdek" - "Golfregels" - "Test uw Kennis" vind u de multiple choice vragen. Probeer hier de lijst met 30 vragen.
NB: De infovergadering betreffende de golfregels en etiquette kan omwille van de huidige corona maatregelen voorlopig niet plaatsvinden. Onze captain is echter bereid om u (max. 3 personen) de theoretische toelichting te geven op de baan. Voor een afspraak kan u contact opnemen met het secretariaat.

Technische proef

 • Lang spel
  Je mag 10 afslagen slaan, waarvan er 6 min of meer rechtdoor gaan en een afstand moeten bereiken van ongeveer 100m voor de dames en 120m voor de heren. Voor jongeren onder 15 jaar en senioren is de afstand 20m korter.
 • Kort spel
  • 10 approaches van op 15 m van de hole dienen terecht te komen binnen een straal van 3 m van de hole
  • 5 putts van 10 m die moeten terechtkomen binnen 2 m
  • 5 putts van 1,5 m die op minder dan 30 cm van de hole terechtkomen
  • 5 putts van 1m welke dienen te worden gescoord

Je bent geslaagd bij een score van 14 op 25; wie niet slaagt dient enkel de onderdelen kort of lang spel over te doen.
De technische proef wordt meestal afgenomen door één van onze pro’s tijdens een les of eventueel door onze captain, vice-captains of onze clubmanager Jozef Leybaert.

Lidmaatschap van Krokkebaas

Je wordt nu voltijds lid van Krokkebaas. Je dient tevens je federatiekaart aan te vragen, waardoor je volledig in orde bent op het vlak van aansprakelijkheid en verzekering. Zonder deze federatiekaart mag je nooit spelen op onze baan, hierop wordt geen enkele uitzondering toegestaan.
Nu dien je geregeld ervaring op te doen door onder begeleiding van een speler met minimum handicap 45 op onze 9-holesbaan oefenrondes te spelen.
Gelieve tijdens deze oefenrondes je scorekaart in te vullen, zodat je daarna in het clubhouse je persoonlijke score in Stableford kan berekenen.

Baantest

De baantest wordt gespeeld over 9 holes in Stableford en wordt afgenomen door onze clubmanager Jozef Leybaert, onze captain of een vice-captain.

Wanneer je hole 1 – 2 – 3 – 5 – 6 - 8 of 9 speelt krijg je volgende punten:

 • 2 slagen ( birdie ) = 4 punten
 • 3 slagen ( par) = 3 punten
 • 4 slagen ( bogey ) = 2 punten
 • 5 slagen ( double bogey ) = 1 punt

Wanneer je hole 4 of 7 speelt, krijg je volgende punten:

 • 2 slagen ( birdie ) = 5 punten
 • 3 slagen ( par) = 4 punten
 • 4 slagen ( bogey ) = 3 punten
 • 5 slagen ( double bogey ) = 2 punten
 • 6 slagen ( triple bogey ) = 1 punt

Om te slagen zijn 10 punten vereist op deze 9 holes.

Volwaardig lid van Krokkebaas

Na het behalen van je golfvaardigheidsbewijs mag je deelnemen aan de wedstrijden op Krokkebaas, zoals de lady’s day op dinsdag, seniorentornooien op donderdag, young adults op vrijdagvond of bij de jeugd op zaterdag. In de weekends worden er verschillende tornooien georganiseerd, waarbij zeker in het begin onze Rabbitstornooien aan te raden zijn. Bij al de hierboven vermelde tornooien kan je steeds je handicap verbeteren. Je mag nu ook deelnemen aan de tornooien handicap 0–54, die Krokkebaas organiseert tijdens uitstappen naar 18-holes banen.

Handicap 36

Proficiat! Nu je hcp 36 hebt, ben je volwaardig golfer en word je toegelaten op de meeste golfbanen waar ook ter wereld. Vanaf nu mag je ook deelnemen aan onze uitstappen naar verschillende 18-holesbanen georganiseerd door de ladies, de club, gentlemen en senioren.